Domáce žemle na hamburger

bulky

Vynikajúce domáce žemle na poriadny hamburger

Čo budete potrebovať

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 100 g masla
  • 1,5 lyžice krupicového cukru
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička soli
  • 3 lyžice sezamových semienok

tria_Kreslicí plátno 1

Postup

Pripravíme si kvások: v malej miske zmiešame rozdrobené droždie s lyžičkou cukru a trochou vlažného mlieka. Misku prikryjeme utierkou a kvások necháme vykysnúť.

Do misy od kuchynského robota preosejeme  múku, pridáme vlažné mlieko, 2 vajíčka, zbytok cukru, soľ, zmäknuté maslo a vykysnutý kvások. Hnetacím hákom spracujeme cesto ( minimálne 10 min ).

Misu s  cestom zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 min.

Po vykysnutí preložíme cesto na podložku , cesto rozdelíme na cca 10 kúskov, z ktorých vytvarujeme žemle.

Zakryjeme ich utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme ho ešte cca 20 min kysnúť.

Potom ho potrieme rozšľahaným vajcom , posypeme semienkami a pečieme v Remoske do zlatista.

Tip: Pokiaľ chcete pripraviť čierne žemle, tak do cesta pridajte čierne potravinárske farbivo. 

bulky2

bulky3

facebook_Kreslicí plátno 1