Domáce žemle na hamburger

Vynikajúce domáce žemle na poriadny hamburger

  • Čas na prípravu 100 minút
  • Doba varenia cca 20 minút
  • Počet porcií 4

Čo budete potrebovať

250 g hladkej múky

250 g polohrubej múky

200 ml mlieka

3 vajíčka

100 g masla

1,5 lyžice krupicového cukru

20 g čerstvého droždia

1 lyžička soli

3 lyžice sezamových semienok

Postup

  1. Pripravíme si kvások: v malej miske zmiešame rozdrobené droždie s lyžičkou cukru a trochou vlažného mlieka. Misku prikryjeme utierkou a kvások necháme vykysnúť.
  2. Do misy od kuchynského robota preosejeme múku, pridáme vlažné mlieko, 2 vajíčka, zbytok cukru, soľ, zmäknuté maslo a vykysnutý kvások. Hnetacím hákom spracujeme cesto (minimálne 10 min).
  3. Misu s cestom zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 min.
  4. Po vykysnutí preložíme cesto na podložku , cesto rozdelíme na cca 10 kúskov, z ktorých vytvarujeme žemle.
  5. Zakryjeme ich utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme ho ešte cca 20 min kysnúť.
  6. Potom ho potrieme rozšľahaným vajcom , posypeme semienkami a pečieme v Remoske do zlatista.
  7. Tip: Pokiaľ chcete pripraviť čierne žemle, tak do cesta pridajte čierne potravinárske farbivo.