Vynikajúce domáce žemle na poriadny hamburger
Čo budete potrebovať
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 200 ml mlieka
- 3 vajcia
- 100 g masla
- 1,5 lyžice krupicového cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 1 lyžička soli
- 3 lyžice sezamových semienok
Postup
Pripravíme si kvások: v malej miske zmiešame rozdrobené droždie s lyžičkou cukru a trochou vlažného mlieka. Misku prikryjeme utierkou a kvások necháme vykysnúť.
Do misy od kuchynského robota preosejeme múku, pridáme vlažné mlieko, 2 vajíčka, zbytok cukru, soľ, zmäknuté maslo a vykysnutý kvások. Hnetacím hákom spracujeme cesto ( minimálne 10 min ).
Misu s cestom zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 min.
Po vykysnutí preložíme cesto na podložku , cesto rozdelíme na cca 10 kúskov, z ktorých vytvarujeme žemle.
Zakryjeme ich utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme ho ešte cca 20 min kysnúť.
Potom ho potrieme rozšľahaným vajcom , posypeme semienkami a pečieme v Remoske do zlatista.
Tip: Pokiaľ chcete pripraviť čierne žemle, tak do cesta pridajte čierne potravinárske farbivo.