Gratinované zemiaky

Gratinované zemiaky sú lahodným jedlom, ktoré kombinuje jemnosť smotany s chrumkavou zlatistou kôrkou na povrchu. Tento francúzsky pokrm je ideálny ako príloha k mäsu, ale môže sa stať aj hlavným chodom.

  • Čas na prípravu 15 minut
  • Doba varenia 95 minut
  • Počet porcií 4

Čo budete potrebovať

1 kg zemiakov

800 ml smotany 33%

2 lyžičky solamylu

muškátový orech

1 lyžica soli

čierne korenie

Postup

  1. Zemiaky zbavíme šupky a nakrájame ich na tenké plátky buď pomocou krájača, alebo použijeme kvalitný nôž.
  2. Smetanu si predom v hrnci zredukujeme zhruba na polovicu, pridáme do nej soľ, korenie, majoránku a nastrúhaný muškátový orech. Môžeme pridať trochu solamylu na zahustenie.
  3. Do misy Remoska® Prima vložíme na dno pečiaci papier, naň položíme vrstvu nakrájaných plátok zemiakov a vrstvu smotany. Takto vrstvíme a ako poslednú vrstvu položíme opäť plátky zemiakov. Všetko zalijeme napokon smotanou.
  4. Na mísy Remoska® Prima položíme pečicí víko a pečeme cca 1 hodinu a 35 minut.
  5. Zhruba 20 minut před dopečením povrch gratinovaných brambor zasypeme nastrouhaným sýrem a necháme dozlatova zapéci.