Švédske mäsové guľky

kulicky

Pripravte si v Remoske túto obľúbenú švédsku klasiku, ktorá jednoducho bodne v akomkoľvek ročnom období.

Čo budete potrebovať

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 250 g mletého bravčového mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g strúhanky
  • 1 vajce
  • 5 lyžíc mlieka
  • soľ a korenie
  • 40 g masla,
  • 40 g hladkej múky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml hovädzieho vývaru
  • 150 ml smotany na šľahanie 30%
  • 2 čajové lyžičky sójovej omáčky
  • 1 čajová lyžička, dijonská  horčica

Postup

V miska dôkladne rukou premiešame mleté hovädzie a bravčové mäso. K mäsu pridáme najemno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, strúhanku, vajíčko a mlieko. Osolíme, okoreníme a premiešame. Pokiaľ sa bude mäsová zmes dosť lepiť na ruky, tak prisypeme trocha strúhanky.  Z mäsovej  zmesi tvarujeme malé guľôčky, ktoré  si uložíme na tácku  a necháme ich pred tepelnou úpravou odpočívať zakryté v chladničke- ideálne cca 2 hodiny, aby nám pri vyprážaní držali tvar a konzistenciu. Po 2 hodinách si postavíme hrniec Remoska® Tria na tepelný zdroj a rozohrejeme si v nej trochu oleja, na ktorom si mäsové guličky zo všetkých strán vypražíme. Ak budú na povrchu hnedé a opečené, tak hrniec Remosky Tria uložíme do plastového stojanu, na hrniec položíme pokrievku a masové guličky v Remoske zapečieme cca 30 minút.  Medzitým si pripravíme krémovú omáčku. Vo vysokej panvici  Remoska® Vega si rozohrejeme maslo, pridáme múku a miešame pokiaľ nám nevznikne hnedá zápražka. K hotovej zápražke za stáleho miešania prilejeme zeleninový a hovädzí vývar, smotanu, sójovú omáčku a pridáme horčicu. Všetko spoločne privedieme k varu a za stáleho miešania varíme, pokiaľ omáčka nezhustne.

Mäsové guličky podávame preliate omáčkou a s brusnicovým džemom. Ako prílohu môžeme zvoliť zemiaky, hranolky, zemiakovú kašu alebo maslové halušky. 

 

Domáci brusnicový džem 

 

Čo budete potrebovať

  • čerstvých alebo  zmrazených brusníc
  • 100 g cukru
  • 120 ml vody

Postup

Všetky ingrediencie zmiešame v malej panvici Remoska® Vega. Privedieme k varu, stiahneme plameň a všetko premiešame a varíme cca 8 - 10 minút, pokiaľ sa brusnice nerozpadnú a omáčka mierne nezhustne.  Zoberieme panvicu so sporáka a necháme vychladnúť. Omáčka po vychladení ešte  zhustne. Pokiaľ by bola omáčka po vychladení príliš hustá, vmiešame do nej trocha prevarenej vody.

kulicky2

vega_Kreslicí plátno 1

kulicky3

 

facebook_Kreslicí plátno 1

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie