Švédske mäsové guľky

kulicky

Pripravte si v Remoske túto obľúbenú švédsku klasiku, ktorá jednoducho bodne v akomkoľvek ročnom období.

Čo budete potrebovať

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 250 g mletého bravčového mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g strúhanky
  • 1 vajce
  • 5 lyžíc mlieka
  • soľ a korenie
  • 40 g masla,
  • 40 g hladkej múky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml hovädzieho vývaru
  • 150 ml smotany na šľahanie 30%
  • 2 čajové lyžičky sójovej omáčky
  • 1 čajová lyžička, dijonská  horčica

Postup

V miska dôkladne rukou premiešame mleté hovädzie a bravčové mäso. K mäsu pridáme najemno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, strúhanku, vajíčko a mlieko. Osolíme, okoreníme a premiešame. Pokiaľ sa bude mäsová zmes dosť lepiť na ruky, tak prisypeme trocha strúhanky.  Z mäsovej  zmesi tvarujeme malé guľôčky, ktoré  si uložíme na tácku  a necháme ich pred tepelnou úpravou odpočívať zakryté v chladničke- ideálne cca 2 hodiny, aby nám pri vyprážaní držali tvar a konzistenciu. Po 2 hodinách si postavíme hrniec Remoska® Tria na tepelný zdroj a rozohrejeme si v nej trochu oleja, na ktorom si mäsové guličky zo všetkých strán vypražíme. Ak budú na povrchu hnedé a opečené, tak hrniec Remosky Tria uložíme do plastového stojanu, na hrniec položíme pokrievku a masové guličky v Remoske zapečieme cca 30 minút.  Medzitým si pripravíme krémovú omáčku. Vo vysokej panvici  Remoska® Vega si rozohrejeme maslo, pridáme múku a miešame pokiaľ nám nevznikne hnedá zápražka. K hotovej zápražke za stáleho miešania prilejeme zeleninový a hovädzí vývar, smotanu, sójovú omáčku a pridáme horčicu. Všetko spoločne privedieme k varu a za stáleho miešania varíme, pokiaľ omáčka nezhustne.

Mäsové guličky podávame preliate omáčkou a s brusnicovým džemom. Ako prílohu môžeme zvoliť zemiaky, hranolky, zemiakovú kašu alebo maslové halušky. 

 

Domáci brusnicový džem 

 

Čo budete potrebovať

  • čerstvých alebo  zmrazených brusníc
  • 100 g cukru
  • 120 ml vody

Postup

Všetky ingrediencie zmiešame v malej panvici Remoska® Vega. Privedieme k varu, stiahneme plameň a všetko premiešame a varíme cca 8 - 10 minút, pokiaľ sa brusnice nerozpadnú a omáčka mierne nezhustne.  Zoberieme panvicu so sporáka a necháme vychladnúť. Omáčka po vychladení ešte  zhustne. Pokiaľ by bola omáčka po vychladení príliš hustá, vmiešame do nej trocha prevarenej vody.

kulicky2

kulicky3