Risotto s medvedím cesnakom

ris

Recept na toto skvelé jarné risotto  sme si požičali z blogu Kuchařka pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové.

Čo budete potrebovať

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 šalotka alebo malá cibuľa
  • 100 ml bieleho vína
  • 250 g ryže na rizoto (arborio, carnaroli ) alebo aspoň krátkozrnnej ryže
  • Cca 750 ml horúceho zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 100 g medvedieho cesnaku
  • 200g mladého vylúpaného hrášku alebo mrazeného
  • 3 lyžice strúhaného parmezánu
  • 1 lyžica masla

vega_Kreslicí plátno 1

ris2

Postup

Vo väčšej panvici Remoska Vega podusíme na rozohriatom oleji  pokrájanú cibuľu tak, aby zmäkla- nenecháme ju však zhnednúť. Pridáme ryžu a za stáleho miešania ju čiastočne opražíme. Akonáhle bude hroziť pripálenie, podlejeme vínom a ďalej miešame, pokiaľ sa všetko nevyparí a nevsiakne do ryže.

ris3

Prilejeme jednu veľkú naberačku horúceho vývaru a ďalej pokračujeme v miešaní na stredne silnom plameni, pokiaľ je na panvici vidieť tekutinu. Potom vlejeme ďalšiu naberačku a rovnakým spôsobom postupujeme , pokiaľ nespotrebujeme všetok vývar a ryža nezmäkne. Trvá to približne 15 min. Ak sme už spotrebovali všetok vývar a ryža ešte nie je dostatočne mäkká, môžeme namiesto vývaru priliať horúcu vodu.

ris4

Medvedí cesnak premyjeme pod tečúcou vodou. Niekoľko krát prekrojíme a pridáme k takmer hotovému risottu. Premiešame a necháme chvíľu listy teplom nasiaknúť  a zmäknúť. Nakoniec vmiešame maslo , 2 lyžice parmezánu a hrášok. Dochutíme soľou a korením.

ris5

ris7

Hotové risotto necháme jednu až dve minúty stáť mimo sporák, potom ho rozdelíme na taniere a posypeme zvyšným parmezánom.

ris8

 

facebook_Kreslicí plátno 1

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie