Risotto s medvedím cesnakom

ris

Recept na toto skvelé jarné risotto  sme si požičali z blogu Kuchařka pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové.

Čo budete potrebovať

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 šalotka alebo malá cibuľa
  • 100 ml bieleho vína
  • 250 g ryže na rizoto (arborio, carnaroli ) alebo aspoň krátkozrnnej ryže
  • Cca 750 ml horúceho zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 100 g medvedieho cesnaku
  • 200g mladého vylúpaného hrášku alebo mrazeného
  • 3 lyžice strúhaného parmezánu
  • 1 lyžica masla

ris2

Postup

Vo väčšej panvici Remoska Vega podusíme na rozohriatom oleji  pokrájanú cibuľu tak, aby zmäkla- nenecháme ju však zhnednúť. Pridáme ryžu a za stáleho miešania ju čiastočne opražíme. Akonáhle bude hroziť pripálenie, podlejeme vínom a ďalej miešame, pokiaľ sa všetko nevyparí a nevsiakne do ryže.

ris3

Prilejeme jednu veľkú naberačku horúceho vývaru a ďalej pokračujeme v miešaní na stredne silnom plameni, pokiaľ je na panvici vidieť tekutinu. Potom vlejeme ďalšiu naberačku a rovnakým spôsobom postupujeme , pokiaľ nespotrebujeme všetok vývar a ryža nezmäkne. Trvá to približne 15 min. Ak sme už spotrebovali všetok vývar a ryža ešte nie je dostatočne mäkká, môžeme namiesto vývaru priliať horúcu vodu.

ris4

Medvedí cesnak premyjeme pod tečúcou vodou. Niekoľko krát prekrojíme a pridáme k takmer hotovému risottu. Premiešame a necháme chvíľu listy teplom nasiaknúť  a zmäknúť. Nakoniec vmiešame maslo , 2 lyžice parmezánu a hrášok. Dochutíme soľou a korením.

ris5

ris7

Hotové risotto necháme jednu až dve minúty stáť mimo sporák, potom ho rozdelíme na taniere a posypeme zvyšným parmezánom.

ris8