Pečené kura plnené hubami

kure_houby

Jamie Oliver s touto chutnou hubovou plnkou premení pečené kura na niečo mimoriadne.

Čo budete potrebovať

  • 10 g  rozmixovaných sušených húb
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájaného na tenké plátky
  • 1 zväzok čerstvého tymiánu, natrhané lístky a vetvičky na plnku
  • 200 g šampiónov nasekaných nahrubo
  • 80 g zmäknutého masla
  • ½ zväzku petržlenu
  • 1 lyžička hľúzovkový olej
  • 1,4 kg celého kuraťa
  • 1 biela cibuľa , nakrájaná na kocky
  • 2 stopky zeleru, nakrájané na 3 cm kúsky
  • 1 veľký fenikel, očistený a pokrájaný na kúsky
  • 250g paradajky cherry strapec
  • 150 ml bieleho vína
  • Soľ
  • Dusená zelenina a varené alebo opečené zemiaky

tria_Kreslicí plátno 1

Postup

Sušené hríby vložíme do misy a zalejeme 1 šálkou 250 ml horúcej vody a necháme ich namočené cca 5 – 10 min. Zahrejeme si olej vo veľkej panvici na strednom ohni. Pridáme cesnak, tymián a za stáleho miešania restujeme 1 minútu, pokiaľ cesnak nie je dozlatista. Pridáme namočené hríby aj s tekutinou a varíme za stáleho miešania 15- 20 minút pokiaľ hríby trochu zmäknú.

kure_houby2

Zmes vlejeme do misy a premixujeme ju tyčovým mixérom a necháme zľahka vychladnúť. Do hríbovej zmesi pridáme maslo, petržlen a hľúzovkový olej. Ochutíme a premiešame.

Kura  si vcelku položíme na pracovnú plochu krkom k sebe. Vezmeme si gumovú stierku a umiestnime ju opatrne pod kožu kuraťa tak, aby sme kožu po celej ploche oddelili od mäsa – tým pod kožou vytvoríme kapsu, ktorú budeme plniť mäsovou zmesou.

Akonáhle uvoľníme kožu a vytvoríme priestor na náplň, opatrne do kapsy prstami vtlačíme hubovú plnku. Snažíme sa o to, aby bola vrstva náplne rovnomerne rozvrstvená. Do dutiny kuraťa vložíme vetvičky tymiánu.

Cibuľu, zeler, fenikel, brokolicu a paradajky vložíme do Remosky a prilejeme víno. Kura položíme  na zeleninu a osolíme.

Priložíme pokrievku na pečenie a pečieme 90 minút. Na posledných 20 minút prikryjeme kura alobalom.

Upečené kura vyberieme z Remosky  a necháme cca 10 minút odstáť. Podávame s dusenou zeleninou, varenými  alebo opečenými zemiakmi. 

kure_houby3

facebook_Kreslicí plátno 1