Jamie Oliver s touto chutnou hubovou plnkou premení pečené kura na niečo mimoriadne.
Čo budete potrebovať
- 10 g rozmixovaných sušených húb
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájaného na tenké plátky
- 1 zväzok čerstvého tymiánu, natrhané lístky a vetvičky na plnku
- 200 g šampiónov nasekaných nahrubo
- 80 g zmäknutého masla
- ½ zväzku petržlenu
- 1 lyžička hľúzovkový olej
- 1,4 kg celého kuraťa
- 1 biela cibuľa , nakrájaná na kocky
- 2 stopky zeleru, nakrájané na 3 cm kúsky
- 1 veľký fenikel, očistený a pokrájaný na kúsky
- 250g paradajky cherry strapec
- 150 ml bieleho vína
- Soľ
- Dusená zelenina a varené alebo opečené zemiaky
Postup
Sušené hríby vložíme do misy a zalejeme 1 šálkou 250 ml horúcej vody a necháme ich namočené cca 5 – 10 min. Zahrejeme si olej vo veľkej panvici na strednom ohni. Pridáme cesnak, tymián a za stáleho miešania restujeme 1 minútu, pokiaľ cesnak nie je dozlatista. Pridáme namočené hríby aj s tekutinou a varíme za stáleho miešania 15- 20 minút pokiaľ hríby trochu zmäknú.
Zmes vlejeme do misy a premixujeme ju tyčovým mixérom a necháme zľahka vychladnúť. Do hríbovej zmesi pridáme maslo, petržlen a hľúzovkový olej. Ochutíme a premiešame.
Kura si vcelku položíme na pracovnú plochu krkom k sebe. Vezmeme si gumovú stierku a umiestnime ju opatrne pod kožu kuraťa tak, aby sme kožu po celej ploche oddelili od mäsa – tým pod kožou vytvoríme kapsu, ktorú budeme plniť mäsovou zmesou.
Akonáhle uvoľníme kožu a vytvoríme priestor na náplň, opatrne do kapsy prstami vtlačíme hubovú plnku. Snažíme sa o to, aby bola vrstva náplne rovnomerne rozvrstvená. Do dutiny kuraťa vložíme vetvičky tymiánu.
Cibuľu, zeler, fenikel, brokolicu a paradajky vložíme do Remosky a prilejeme víno. Kura položíme na zeleninu a osolíme.
Priložíme pokrievku na pečenie a pečieme 90 minút. Na posledných 20 minút prikryjeme kura alobalom.
Upečené kura vyberieme z Remosky a necháme cca 10 minút odstáť. Podávame s dusenou zeleninou, varenými alebo opečenými zemiakmi.