Pečené kura plnené hubami

Jamie Oliver s touto chutnou hubovou plnkou premení pečené kura na niečo mimoriadne.

  • Čas na přípravu 15 minut
  • Doba vaření 90 minut
  • Počet porcí 4

Co budete potřebovat

10 g rozmixovaných sušených húb

1 lyžica olivového oleja

2 strúčiky cesnaku, nakrájaného na tenké plátky

1 zväzok čerstvého tymiánu, natrhané lístky a vetvičky na plnku

200 g šampiónov nasekaných nahrubo

80 g zmäknutého masla

½ zväzku petržlenu

1 lyžička hľúzovkový olej

1,4 kg celého kuraťa

1 biela cibuľa, nakrájaná na kocky

2 stopky zeleru, nakrájané na 3 cm kúsky

1 veľký fenikel, očistený a pokrájaný na kúsky

250g paradajky cherry strapec

150 ml bieleho vína

Soľ

Dusená zelenina a varené alebo opečené zemiaky

Postup

  1. Sušené hríby vložíme do misy a zalejeme 1 šálkou 250 ml horúcej vody a necháme ich namočené cca 5 – 10 min.
  2. Zahrejeme si olej vo veľkej panvici na strednom ohni. Pridáme cesnak, tymián a za stáleho miešania restujeme 1 minútu, pokiaľ cesnak nie je dozlatista. Pridáme namočené hríby aj s tekutinou a varíme za stáleho miešania 15- 20 minút pokiaľ hríby trochu zmäknú.
  3. Zmes vlejeme do misy a premixujeme ju tyčovým mixérom a necháme zľahka vychladnúť. Do hríbovej zmesi pridáme maslo, petržlen a hľúzovkový olej. Ochutíme a premiešame.
  4. Kura si vcelku položíme na pracovnú plochu krkom k sebe. Vezmeme si gumovú stierku a umiestnime ju opatrne pod kožu kuraťa tak, aby sme kožu po celej ploche oddelili od mäsa – tým pod kožou vytvoríme kapsu, ktorú budeme plniť mäsovou zmesou.
  5. Akonáhle uvoľníme kožu a vytvoríme priestor na náplň, opatrne do kapsy prstami vtlačíme hubovú plnku. Snažíme sa o to, aby bola vrstva náplne rovnomerne rozvrstvená. Do dutiny kuraťa vložíme vetvičky tymiánu.
  6. Cibuľu, zeler, fenikel, brokolicu a paradajky vložíme do Remosky a prilejeme víno. Kura položíme na zeleninu a osolíme.
  7. Priložíme pokrievku na pečenie a pečieme 90 minút. Na posledných 20 minút prikryjeme kura alobalom.
  8. Upečené kura vyberieme z Remosky a necháme cca 10 minút odstáť. Podávame s dusenou zeleninou, varenými alebo opečenými zemiakmi.