Veľkonočný mazanec

mazanec

Veľkonočný mazanec patrí neodmysliteľne na každý veľkonočný stôl.

Čo budete potrebovať

  • 360 g polohrubej múky
  • 100 g cukru
  • 120 g rozpusteného masla
  • 2 žĺtky
  • 30 g droždia
  • Štipka soli
  • 200 ml vlažného mlieka
  • Citrónová kôra
  • Vanilkový cukor
  • 50 g hrozienok ( vopred namočených v rume )
  • Celé lúpané mandle
  • 1 vajce na potretie

Postup

Do väčšieho hrnčeka si nalejeme 3 lyžice vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru, rozdrobené droždie a lyžicu múky. Zmes premiešame a necháme vzísť kvások ( cca 10-15 min ).

Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, štipku soli a premiešame.  Ďalej pridáme kvások, žĺtky, rozpustené maslo, zvyšok vlažného mlieka a vanilkový cukor. Vypracujeme cesto. Pridáme citrónovú kôru, hrozienka a dôkladne premiešame.

Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme cca 1 hodinu kysnúť, až cesto zdvojnásobí svoj objem. Keď je cesto vykysnuté, preložíme ho z misy na dosku. Vytvarujeme z neho mazanec, ktorý necháme ešte cca 15-20 min kysnúť. Mazanec potrieme rozšľahaným vajcom a bohato posypeme mandľami.

Vložíme do Remosky, pečieme cca 15 minút, potom prikryjeme cesto vo vnútri Remosky kruhom z alobalu a pečieme ďalších 25 minút. Po 25 minutách   pokrievku na pečenie vypneme, ale neodklápame ju z misy. Mazanec necháme dôjsť ešte cca 10 minút.

mazanec2

prima_Kreslicí plátno 1

mazanec3

 

facebook_Kreslicí plátno 1

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie