Veľkonočný mazanec

mazanec

Veľkonočný mazanec patrí neodmysliteľne na každý veľkonočný stôl.

Čo budete potrebovať

  • 360 g polohrubej múky
  • 100 g cukru
  • 120 g rozpusteného masla
  • 2 žĺtky
  • 30 g droždia
  • Štipka soli
  • 200 ml vlažného mlieka
  • Citrónová kôra
  • Vanilkový cukor
  • 50 g hrozienok ( vopred namočených v rume )
  • Celé lúpané mandle
  • 1 vajce na potretie

Postup

Do väčšieho hrnčeka si nalejeme 3 lyžice vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru, rozdrobené droždie a lyžicu múky. Zmes premiešame a necháme vzísť kvások ( cca 10-15 min ).

Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, štipku soli a premiešame.  Ďalej pridáme kvások, žĺtky, rozpustené maslo, zvyšok vlažného mlieka a vanilkový cukor. Vypracujeme cesto. Pridáme citrónovú kôru, hrozienka a dôkladne premiešame.

Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme cca 1 hodinu kysnúť, až cesto zdvojnásobí svoj objem. Keď je cesto vykysnuté, preložíme ho z misy na dosku. Vytvarujeme z neho mazanec, ktorý necháme ešte cca 15-20 min kysnúť. Mazanec potrieme rozšľahaným vajcom a bohato posypeme mandľami.

Vložíme do Remosky, pečieme cca 15 minút, potom prikryjeme cesto vo vnútri Remosky kruhom z alobalu a pečieme ďalších 25 minút. Po 25 minutách   pokrievku na pečenie vypneme, ale neodklápame ju z misy. Mazanec necháme dôjsť ešte cca 10 minút.

mazanec2

mazanec3