Tradičný americký jablkový koláč

1_3

Jablká a karamel, už sa vám zbiehajú sliny? Tento recept jednoducho musíte vyskúšať. 

Čo budete potrebovať

  • 350 g hladkej múky,
  • 225 g studeného masla
  • 5 lyžíc studenej vody
  • 1/2 lyžičky soli
  • vajce na potretie
  • trstinový cukor na posypanie
  • Náplň: 7-8 jabĺk
  • 120 g trstinového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 -2 lyžice zemiakového škrobu,
  • 2 lyžičky mletej škorice, plátok masla
  • hlbšia zapekacia miska alebo forma s priemerom cca 24 - 25 cm

Postup

Zmiešame citrónovú šťavu, cukor a škoricu. Premiešame a necháme odležať aspoň 2 hodiny, aby jablká pustili šťavu. Do misy vsypeme múku so soľou a premiešame. Pridáme nakrájané studené maslo. Maslo s múkou rozdrobíme, pridáme chladnú vodu a vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme vychladiť do chladničky cca na 1 hodinu. Jablka dáme do cedidla a necháme z nich odkvapkať  všetku šťavu. Šťavu vylejeme na panvičku, pridáme plátok masla a cukor. Na miernom plameni za stáleho miešania všetko uvaríme  na hustý karamel. Karamel odstavíme z plameňa a necháme zakryté v teple. Jablka v mise premiešame so škrobom.                                                                                                                                   

Vychladené cesto necháme odstáť pri izbovej teplote a rozdelíme si ho na dva rovnaké diely. Jeden diel rozvaľkáme na tenký guľatý plát, ktorý bude o cca 3 cm väčší ako zapekacia misa alebo forma. Druhý plát rozvaľkáme nakrájame ho nožom na pruhy cca 2 cm široké. Guľatý plát cesta opatrne namotáme na valček a prenesieme ho na zapekaciu formu alebo misku. Cesto narovnáme a rovnomerne ho rozprestrieme. Na dne cesto prepicháme vidličkou. Prebytočné okraje odstránime a očistíme. Do zapekacej misky  vložíme na cesto jablká a prelejeme ich karamelom. Na povrchu jabĺk vytvoríme z pruhov cesta mriežku. Povrch koláča potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme cukrom. Zapekaciu misu alebo formu vložíme opatrne do Remosky. Môžeme ju podložiť papierom na pečenie s úchytmi, čo nám po upečení zaistí jednoduchšie vytiahnutie koláča z Remosky. Pečieme cca hodinu. Pokiaľ nám bude povrch koláče rýchlo hnednúť, tak naňho položíme kruh z alobalu.

Odporúčame piecť v Remoskách s úžitkovým objemom 4l.

 

prima_Kreslicí plátno 1

kolac-2

 

facebook_Kreslicí plátno 1

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie