Tradičné veľkonočné judáše

jidase

Veľkonočné judáše z kysnutého cesta sú najčastejšie pečené v tvare stočeného povrazu. Kreativite sa ale medze nekladú a dôkazom toho je aj naše veľkonočné pečenie.

Čo budete potrebovať

  • 500 g polohrubej múky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lyžička soli
  • 50 g droždia
  • 2 ks žĺtka
  • 1 ks žĺtka na potretie
  • 200 ml mlieka
  • 120 g masla
  • Hrozienka, klinčeky alebo nové korenie na ozdobenie

 

Postup

Do preosiatej múky s cukrom a so soľou rozdrobíme droždie, pridáme žĺtka a maslo, prilejeme vlažné mlieko, pridáme maslo a vypracujeme cesto- hustotou podobné tomu na mazanec. Cesto vložíme do misy, posypeme ho zľahka múkou, misu prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť, až zdvojnásobí svoj objem.

Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 20 kúskov a vyvaľkáme z nich asi 20 cm dlhé valčeky. Tvoríme rôzne tvary a necháme ich ešte cca 15 minút vykysnúť. Tvary vložíme do Remosky, potrieme žĺtkom premiešaným s trochou vody. Pečieme v Remoske cca 20 minút, až kým nemajú na povrchu krásnu zlatistú farbu.

jidase2

prima_Kreslicí plátno 1

 

 

jidase3

 

facebook_Kreslicí plátno 1

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie