Kysnutá babka

babka

Tradičný slovenský  kysnutý koláč, ktorý vás dostane.

Čo budete potrebovať

  • 15g čerstvého droždia
  • 40g krupicového cukru
  • 70ml vlažného mlieka
  • 320g hladkej múky
  • 1 vajce
  • Citrónová kôra
  • 60g masla
  • Štipka soli

Plnka

  • 100g mletého maku
  • 200ml mlieka
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 35g krupicového cukru
  • 60g čokolády na varenie
  • 1 lyžica marmelády
  • 1 lyžica rumu

Postup

Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu.

Najprv si pripravíme kvások. Do misky si rozdrobíme kvasnice, pridáme lyžičku cukru, 2 lyžice vody a asi polovicu vlažného mlieka. Všetko spolu rozmiešame, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kvások vykysnúť.

Do misky ( môžeme použiť aj robot ) dáme zvyšnú múku, cukor, mlieko, soľ, citrónovú kôru a vajíčko. Pridáme vykysnutý kvások a rozpustené maslo. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto.

Vymiesené cesto vložíme do misy, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť cca 40- 60 minút.

Pripravíme si plnku. V hrnci povaríme mletý mak, mlieko, cukor, škoricu, rum, marmeládu. Miešame cca 15 minút a nakoniec necháme v zmesi roztopiť čokoládu.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme do štvorca, potrieme náplňou a zrolujeme ako roládu. Roládu pozdĺžne narežeme a spletieme do vrkoča. Ten dáme do zapekacej formy a necháme ešte cca 20-40 min kysnúť. Potom vložíme do Remosky a pečieme cca 40 minút dozlatista.

babaka3

babka2