Kysnutá babka

babka

Tradičný slovenský  kysnutý koláč, ktorý vás dostane.

Čo budete potrebovať

  • 15g čerstvého droždia
  • 40g krupicového cukru
  • 70ml vlažného mlieka
  • 320g hladkej múky
  • 1 vajce
  • Citrónová kôra
  • 60g masla
  • Štipka soli

Plnka

  • 100g mletého maku
  • 200ml mlieka
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 35g krupicového cukru
  • 60g čokolády na varenie
  • 1 lyžica marmelády
  • 1 lyžica rumu

Postup

Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu.

Najprv si pripravíme kvások. Do misky si rozdrobíme kvasnice, pridáme lyžičku cukru, 2 lyžice vody a asi polovicu vlažného mlieka. Všetko spolu rozmiešame, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kvások vykysnúť.

Do misky ( môžeme použiť aj robot ) dáme zvyšnú múku, cukor, mlieko, soľ, citrónovú kôru a vajíčko. Pridáme vykysnutý kvások a rozpustené maslo. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto.

Vymiesené cesto vložíme do misy, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť cca 40- 60 minút.

Pripravíme si plnku. V hrnci povaríme mletý mak, mlieko, cukor, škoricu, rum, marmeládu. Miešame cca 15 minút a nakoniec necháme v zmesi roztopiť čokoládu.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme do štvorca, potrieme náplňou a zrolujeme ako roládu. Roládu pozdĺžne narežeme a spletieme do vrkoča. Ten dáme do zapekacej formy a necháme ešte cca 20-40 min kysnúť. Potom vložíme do Remosky a pečieme cca 40 minút dozlatista.

babaka3

 

prima_Kreslicí plátno 1

babka2

 

facebook_Kreslicí plátno 1

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie