Švédska šafránová torta Saffranskaka

babovka1

Švédska variácia na bábovku, ktorá nielenže skvelo chytí, ale aj vyzerá ako od profesionálneho cukrára. S Remoskou je všetko samozrejme úplne  jednoduché. 

Čo budete potrebovať

  • 300 g polohrubej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 160 g zmäknutého masla
  • 180 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • Štipka soli
  • Šafránové nite

Ingrediencie na polevu

  • 250 g preosiateho  práškového cukru 
  • 5 polievkových lyžíc horúceho mlieka 
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Postup

V miske si najprv rozdrvíme šafránové nite s troškou cukru. Môžeme použiť aj mažiar; my sme šafrán rozdrvili pomocou čajovej  lyžičky. Rozdrvený šafrán s cukrom zalejeme vlažným mliekom a premiešame.

Do misy nasypeme múku a zmiešame ju s  práškom do pečiva. Na vypracovanie cesta použijeme robot. V mise robota si vyšľaháme maslo s tromi štvrtinami cukru. Keď  hmota naberie na objeme, stiahneme otáčky  a postupne po jednom zašľaháme žĺtky. Z  bielkov si vyšľaháme v novej mise sneh so štipkou soli. Šľaháme tak dlho,  pokiaľ bielky  nezbelejú. Potom pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh.

K vyšľahanému maslu s cukrom  a so  žĺtkami prilejeme trochu mlieka s rozmiešaným  šafránom a prisypeme časť múky. Ručne za pomoci varešky rozmiešame. Pridáme zvyšnú múku a mlieko a opäť všetko zamiešame. Do cesta opatrne vmiešame vyšľahaný tuhý sneh.

Pri pečení torty sme použili silikónovú formu na bábovku a tortu sme upiekli s formou priamo v remoske Tria. Pokiaľ používate na pečenie v Remoskách silikónové formy alebo zapekacie misy, dbajte o to, aby sa horný okraj foriem alebo misiek nedotýkal spodného okraja pokrievky, ktorým misu zakryjete.

V prípade, že nepoužijeme silikónovú formu na pečenie, tak do misy Remosky nakvapkajte  cca 4 kvapky oleja a prstami ju vytrite. Cesto opatrne vlejeme do misy, prikryjeme pokrievkou a  pečieme cca 45 minút.

Upečený korpus opatrne vytiahneme z Remosky a necháme ho vychladnúť.

Kým nám korpus vychladne, tak si pripravíme polevu na tortu. Do misky si preosejeme práškový cukor a pridáme doň horúce mlieko, lyžicu citrónovej šťavy a dobre všetko premiešame. Pokiaľ bude poleva veľmi riedka, prisypeme trochu práškového cukru a zamiešame. Hotovou polevou potrieme vychladený korpus a ozdobíme napríklad čerstvými brusnicami alebo jadierkami z granátového jablka.

Ideálne podávame až na druhý deň po upečení.

babovka2

 

prima_Kreslicí plátno 1

babovka3

 

facebook_Kreslicí plátno 1

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie