Švédska šafránová torta Saffranskaka

babovka1

Švédska variácia na bábovku, ktorá nielenže skvelo chytí, ale aj vyzerá ako od profesionálneho cukrára. S Remoskou je všetko samozrejme úplne  jednoduché. 

Čo budete potrebovať

  • 300 g polohrubej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 160 g zmäknutého masla
  • 180 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • Štipka soli
  • Šafránové nite

Ingrediencie na polevu

  • 250 g preosiateho  práškového cukru 
  • 5 polievkových lyžíc horúceho mlieka 
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Postup

V miske si najprv rozdrvíme šafránové nite s troškou cukru. Môžeme použiť aj mažiar; my sme šafrán rozdrvili pomocou čajovej  lyžičky. Rozdrvený šafrán s cukrom zalejeme vlažným mliekom a premiešame.

Do misy nasypeme múku a zmiešame ju s  práškom do pečiva. Na vypracovanie cesta použijeme robot. V mise robota si vyšľaháme maslo s tromi štvrtinami cukru. Keď  hmota naberie na objeme, stiahneme otáčky  a postupne po jednom zašľaháme žĺtky. Z  bielkov si vyšľaháme v novej mise sneh so štipkou soli. Šľaháme tak dlho,  pokiaľ bielky  nezbelejú. Potom pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh.

K vyšľahanému maslu s cukrom  a so  žĺtkami prilejeme trochu mlieka s rozmiešaným  šafránom a prisypeme časť múky. Ručne za pomoci varešky rozmiešame. Pridáme zvyšnú múku a mlieko a opäť všetko zamiešame. Do cesta opatrne vmiešame vyšľahaný tuhý sneh.

Pri pečení torty sme použili silikónovú formu na bábovku a tortu sme upiekli s formou priamo v remoske Tria. Pokiaľ používate na pečenie v Remoskách silikónové formy alebo zapekacie misy, dbajte o to, aby sa horný okraj foriem alebo misiek nedotýkal spodného okraja pokrievky, ktorým misu zakryjete.

V prípade, že nepoužijeme silikónovú formu na pečenie, tak do misy Remosky nakvapkajte  cca 4 kvapky oleja a prstami ju vytrite. Cesto opatrne vlejeme do misy, prikryjeme pokrievkou a  pečieme cca 45 minút.

Upečený korpus opatrne vytiahneme z Remosky a necháme ho vychladnúť.

Kým nám korpus vychladne, tak si pripravíme polevu na tortu. Do misky si preosejeme práškový cukor a pridáme doň horúce mlieko, lyžicu citrónovej šťavy a dobre všetko premiešame. Pokiaľ bude poleva veľmi riedka, prisypeme trochu práškového cukru a zamiešame. Hotovou polevou potrieme vychladený korpus a ozdobíme napríklad čerstvými brusnicami alebo jadierkami z granátového jablka.

Ideálne podávame až na druhý deň po upečení.

babovka2

babovka3