Lussekatter- kysnuté Luckine mačičky

kocicky

Luckine mačičky sú tradičným švédskym adventným pečivom, ktoré sa pečie hlavne na sviatok Sv. Lucie.

Čo budete potrebovať

  • 500 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 200 ml mlieka
  • 50 ml 30% smotany na šľahanie
  • 2 vajcia
  • 100 g  kryštálového cukru
  • 40 g droždia
  • 0,1 g šafránu
  • 1 lyžička kardamonu
  • štipka soli
  • hrozienka na ozdobu

Postup

Do misky vlejeme vlažné mlieko, rozdrobíme doň droždie a pridáme 1 lyžičku cukru. Rozmiešame a necháme vykysnúť kvások na teplom mieste. Medzitým si do hrnčeka alebo misky nasypeme šafránové nite a prisypeme k nim trošku cukru. Šafránové nite s cukrom rozdrvíme lyžičkou. Prilejeme smotanu a pomocou metličky miešame tak dlho, pokiaľ sa smotana rovnomerne nesfarbí. V kastrólku si rozpustíme maslo . Do misky preosejeme múku, pridáme vychladené , rozpustené maslo, šafrán premiešaný so smotanou, 2 vajcia, lyžičku kardamonu, zvyšok cukru a kvások. Všetko premiešame ( môžeme samozrejme použiť robot ) a nakoniec pridáme štipku soli. Vypracujeme pružné nelepivé cesto. Pokiaľ by sa cesto viac lepilo, tak do cesta prisypeme troška hladkej múky. Misku s cestom dáme  na teplé miesto, prikryjeme utierkou a necháme minimálne hodinu kysnúť. Keď cesto vykysne, tak si ho preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme si ho na menšie rovnaké kúsky, z ktorých si vyvaľkáme tenké prúžky. Prúžky zrolujeme do tvarov mačičiek . Do hrnca Remoska Tria vložíme papier na pečenie, mačičky naň uložíme a necháme ich ešte cca 10 min kysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a ozdobíme hrozienkami. Prikryjeme pokrievkou a pečieme až kým sa povrch nesfarbí dozlatista. Upečené mačičky opatrne vyberieme z Remosky  a necháme ich na mriežke vychladnúť.

Vo Švédsku tento deň ohlasuje príchod  Vianoc. V skorých ranných hodinách chodia po Švédskych mestách a dedinách mladé ženy oblečené v dlhých bielych šatách a ponúkajú toto šafránové pečivo. Sviatok svätej Lucie sa oslavuje vo všetkých škandinávskych krajinách. Má korene aj u nás. Poďme spoločne tento deň rozžiariť krásne žltým, nadýchaným, kysnutým pečivom.

kocicky2

kocicky3