Čajový prsteň s čučoriedkami

tearing

Tradičný Švédsky Tearing, ktorý nie len skvelo chutí, ale aj úplne úžasne vyzerá. S Remoskou navyše jednoducho hračka. 

Čo budete potrebovať

  • 250 ml plnotučného mlieka,
  • 100 g masla,
  • 500 g hladkej múky,
  • 2 žĺtky,
  • ½ lyžičky kardamonu,
  • 50 g kryštálového cukru,
  • 1 lyžičku soli,
  • 1 balenie sušeného droždia
  • čerstvé čučoriedky,
  • 400 g smotanový termizovaný syr typu Lučina,
  • žervé,
  • Palouček- prírodný termizovaný syr,
  • práškový cukor, 
  • 1 žĺtko,
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu,
  • škoricový cukor na posypanie

Postup

Na sporáku si v hrnčeku pri miernej teplote rozpustíme mlieko s maslom. Mlieko musí byť len vlažné; pokiaľ je horúce, tak ho necháme schladiť. Do misky vsypeme múku, kardamon, cukor, soľ, vložíme žĺtky a droždie. Vlažné mlieko s rozpusteným maslom vlejeme do misky a zapracujeme so suchými ingredienciami (môžeme použiť robot). Vypracujeme hladké cesto, ktoré uložíme do misky, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu. Cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.

Akonáhle cesto vykysne, tak si z neho na zľahka pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme obdĺžnik. Na obdĺžnik rozotrieme náplň, na ktorú naukladáme čerstvé čučoriedky. Obdĺžnik zrolujeme do tvaru rolády. Roládu opatrne presunieme na papier na pečenie a vytvarujeme si z nej kruh/prsteň. Obidva konce rolády k sebe pevne pritlačíme, aby sa nám pri pečení prsteň nerozpojil. Prsteň vložíme  pomocou papiera na pečenie do Remosky. Nožničkami nastrihneme prsteň cca do 2/3 jeho výšky po celom obvode. Nastriháme pravidelne cca 5 cm od seba po celom obvode. Dávame pozor, aby sme prsteň neprestrihli až na spodný okraj. Prikryjeme utierkou a necháme opäť cca 20 minút kysnúť. Potom posypeme škoricovým cukrom, prikryjeme pokrievkou na Remosku, zapneme a pečieme cca 30 - 40 minút.

Upečený prsteň opatrne vyberieme z Remosky a na mriežke ho necháme vychladnúť.

tearing2

tearing3