Jesenná klasika k nedeľnej kávičke. Čučoriedky, brusnice, jednoducho všetko, čo nájdete v lese.
Čo budete potrebovať
- 200 g mäkkého masla
- 100 g práškového cukru
- štipka soli
- lyžička mletej škorice
- citrónová kôra
- 300 g hladkej múky
- 200 g mletých orechov (lieskové, vlažské, mandle)
- 2 vajcia
- štipka prášku do pečiva
- 350 g brusnicová, ríbezľová alebo marhuľová zaváranina
- 1 žĺtok
- mandľové lupienky
Postup
Múku spracujte s cukrom, soľou, škoricou (prípadne aj štipkou klinčeka alebo muškátu), citrónovou kôrou (čerstvou alebo sušenou), práškom do pečiva, mäkkým maslom, vajíčkami, mletými orechmi, na hladké cesto. Pokiaľ by sa lepilo, zabaľte ho do fólie a nechajte v chladničke aspoň hodinu odpočívať. Potom zhruba dve tretiny cesta rukami natlačte na dno a boky (stačí asi 2 cm) remosky (staršie typy vymažte maslom) a potrite džemom. Zvyšné cesto rozvaľkajte, nakrájajte na prúžky a poukladajte do mriežky a okolo obvodu na korpus. Potrite žĺtkom rozšľahaným s trochou vody, posypte mandľovými lupienkami a pečte asi 40 minút dozlatista.