Kysnutý slivkový koláč s makom

kolacsv

Vynikajúci kysnutý koláč so slivkami a makom

Ingrediencie:

Na cesto  

  • 180 ml mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička práškového cukru
  • 280 g hladkej múky
  • 50 g masla
  • 1 žĺtok
  • Štipka soli

Na makovú náplň

  • 250 ml mlieka
  • 200 g mletého maku
  • 60 g práškového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 lyžice rumu

Na drobeničku

  • 120 g hrubej múky
  • 60 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • Na dokončenia 800 g sliviek

prima_Kreslicí plátno 1

Postup:

Do hrnčeka si nalejeme vlažné mlieko , rozmiešame v ňom droždie a lyžicu cukru. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások.

Medzitým si do misky preosejeme múku a v mikrovlnke  rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť. K múke pridáme urobený kvások, rozpustené maslo, žĺtok a štipku soli. V kuchynskom robote vypracujeme redšie cesto.  Cesto v miske zľahka posypeme hladkou múkou, misu prikryjeme utierkou a cesto necháme asi 40 minút kysnúť – pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.

svestky4

Medzitým si pripravíme plnku. Do menšieho randlíka Remoska® Qunta vlejeme mlieko, pridáme mletý mak, cukor a štipku škorice. Pomaly za stáleho miešania zahrievame do zhustnutia, nakoniec vmiešame rum.

svestky3

Pripravíme si drobeničku: do misky nasypeme  múku, pridáme studené maslo nakrájané na kocky, môžeme prisypať štipku mletej škorice a prstami  všetko spracujeme na sypkú hmotu.

Slivky umyjeme, osušíme, vykôstkujeme a podľa veľkosti rozkrájame na štvrtiny alebo polovice.

Na dno Remosky dáme papier na pečenie. Vložíme naň cesto a mokrými prstami vytvarujeme korpus koláča. Na cesto rozprestrieme makovú náplň. Na tú poukladáme slivky a všetko posypeme drobeničkou.

svestky

Priložíme pokrievku na pečenie  a pečieme cca 30-40 min.  

svestky2

facebook_Kreslicí plátno 1