Kysnutý slivkový koláč s makom

kolacsv

Vynikajúci kysnutý koláč so slivkami a makom

Ingrediencie:

Na cesto  

  • 180 ml mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička práškového cukru
  • 280 g hladkej múky
  • 50 g masla
  • 1 žĺtok
  • Štipka soli

Na makovú náplň

  • 250 ml mlieka
  • 200 g mletého maku
  • 60 g práškového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 lyžice rumu

Na drobeničku

  • 120 g hrubej múky
  • 60 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • Na dokončenia 800 g sliviek

prima_Kreslicí plátno 1

Postup:

Do hrnčeka si nalejeme vlažné mlieko , rozmiešame v ňom droždie a lyžicu cukru. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások.

Medzitým si do misky preosejeme múku a v mikrovlnke  rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť. K múke pridáme urobený kvások, rozpustené maslo, žĺtok a štipku soli. V kuchynskom robote vypracujeme redšie cesto.  Cesto v miske zľahka posypeme hladkou múkou, misu prikryjeme utierkou a cesto necháme asi 40 minút kysnúť – pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.

svestky4

Medzitým si pripravíme plnku. Do menšieho randlíka Remoska® Qunta vlejeme mlieko, pridáme mletý mak, cukor a štipku škorice. Pomaly za stáleho miešania zahrievame do zhustnutia, nakoniec vmiešame rum.

svestky3

Pripravíme si drobeničku: do misky nasypeme  múku, pridáme studené maslo nakrájané na kocky, môžeme prisypať štipku mletej škorice a prstami  všetko spracujeme na sypkú hmotu.

Slivky umyjeme, osušíme, vykôstkujeme a podľa veľkosti rozkrájame na štvrtiny alebo polovice.

Na dno Remosky dáme papier na pečenie. Vložíme naň cesto a mokrými prstami vytvarujeme korpus koláča. Na cesto rozprestrieme makovú náplň. Na tú poukladáme slivky a všetko posypeme drobeničkou.

svestky

Priložíme pokrievku na pečenie  a pečieme cca 30-40 min.  

svestky2

facebook_Kreslicí plátno 1

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie