Vynikajúci kysnutý koláč so slivkami a makom
Ingrediencie:
Na cesto
- 180 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 1 lyžička práškového cukru
- 280 g hladkej múky
- 50 g masla
- 1 žĺtok
- Štipka soli
Na makovú náplň
- 250 ml mlieka
- 200 g mletého maku
- 60 g práškového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 2 lyžice rumu
Na drobeničku
- 120 g hrubej múky
- 60 g práškového cukru
- 80 g masla
- Na dokončenia 800 g sliviek
Postup:
Do hrnčeka si nalejeme vlažné mlieko , rozmiešame v ňom droždie a lyžicu cukru. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások.
Medzitým si do misky preosejeme múku a v mikrovlnke rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť. K múke pridáme urobený kvások, rozpustené maslo, žĺtok a štipku soli. V kuchynskom robote vypracujeme redšie cesto. Cesto v miske zľahka posypeme hladkou múkou, misu prikryjeme utierkou a cesto necháme asi 40 minút kysnúť – pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.
Medzitým si pripravíme plnku. Do menšieho randlíka Remoska® Qunta vlejeme mlieko, pridáme mletý mak, cukor a štipku škorice. Pomaly za stáleho miešania zahrievame do zhustnutia, nakoniec vmiešame rum.
Pripravíme si drobeničku: do misky nasypeme múku, pridáme studené maslo nakrájané na kocky, môžeme prisypať štipku mletej škorice a prstami všetko spracujeme na sypkú hmotu.
Slivky umyjeme, osušíme, vykôstkujeme a podľa veľkosti rozkrájame na štvrtiny alebo polovice.
Na dno Remosky dáme papier na pečenie. Vložíme naň cesto a mokrými prstami vytvarujeme korpus koláča. Na cesto rozprestrieme makovú náplň. Na tú poukladáme slivky a všetko posypeme drobeničkou.
Priložíme pokrievku na pečenie a pečieme cca 30-40 min.